Страховий ринок: відповіді на запитання
35

Прибуток страхової організації – це різниця між ціною страхової послуги(тарифом) і собівартістю її надання. Потреба страхової організації в прибутку визначається завданням самофінансування поточної діяльності і розвитку страхування.

Для виконання зобов’язань за договорами страхування життя у випадку настання страхових подій страховики формують спеціальні страхові резерви. Українські страхові компанії обов’язково створюють:

1) резерв незароблених премій;

2) заявлених, але не виплачених збитків;

3) збитків, які виникли, але не заявлені;

4) резерви (в тому числі резерв катастроф, резерв коливань збитковості та ін.).

Правильне формування страхових резервів є основою фінансової стійкості страховиків.

Основним фінансовим документом страхової компанії, який щорічно публікується, є її баланс. Загальний обсяг активів характеризує розмір засобів страховика, інвестованих у цінні папери, нерухомість, рахунки і депозити в банках, інші матеріальні цінності. Специфічними статтями у балансі страхової (перестрахової) оранізації є самі ті, які безпосередньо пов’язані з її основною діяльністю.

56. Особливості оподаткування страхової діяльності

Відповідно до ст.56. Податкового кодексу України об’єктом оподаткування від діяльності страховика є прибуток від провадження його діяльності.

До доходів страховика належать також доходи від страхової діяльності. Для цілей оподаткування під доходом від страхової діяльності розуміється сума доходів страховика, нарахована протягом звітного періоду, у тому числі (але не виключно) у вигляді: