Україно-Португальські відносини
17

Зараз Португалія переживає боргову кризу. Державний борг країни перевищує 160 мільярдів євро і становить близько 93 відсотків ВВП. Для боротьби з кризою португальська влада погодилася прийняти допомогу Євросоюзу і МВФ: на початку травня сторони домовилися про виділення Португалії трирічного кредиту на загальну суму в 78 мільярдів євро.

Португалія стала третьою країною, що отримала допомогу від ЄС і МВФ, після Греції та Ірландії. 13 травня влада Греції повідомила, що за попередньою оцінкою, ВВП країни в першому кварталі 2011 року зріс на 0,8 відсотка до останнього кварталу минулого року. В цілому в єврозоні чекають, що за підсумками поточного року економіка регіону збільшиться на 1,6 відсотка.

 

 

4. Перспективи співробітництва України з Португалією

 

 

Аналізі двосторонніх економічних відносин – це динаміка товарообігу. У 2009 році товарообіг між двома країнами зріс у 1,2 разу, в першому півріччі 2011-го – ще в 1,7 разу. Причому якщо минулого року випереджувальними темпами зростав наш імпорт з Португалії, то в цьому вдалося повернутися до тенденції попередніх років, коли більш високими темпами зростав наш експорт.

Слід підкреслити, що ці показники можна було б помітно збільшити, якби українські експортери не бідкалися, а реально намагалися використати можливості, які їм надають ДСУ: брати участь у виставках, присилати свої бізнес-делегації або хоча б надавати якісну, професійну інформацію й відповідати тим потенційним партнерам, адреси яких постійно надають наші дипломати.

Втім, є серйозні підстави вважати, що, враховуючи певні технічні складнощі та особливості, подальше зростання експорту продукції, скоріше за усе, відбуватиметься меншими темпами.