Розміщення ресурсів вугілля в Україні
5

Розділ 1. Теоретико-методологічні основи розміщення ресурсів вугілля

 

1.1 Характеристика розміщення ресурсів вугілля в Україні

 

 

 

Вугільна промисловість в Україні є давньою і традиційною галуззю, яка займає домінуюче місце серед паливних галузей паливної промисловості, підприємства якої здійснюють видобування, збагачення і брикетування кам’яного та бурого вугілля. Вона є галуззю важкої індустрії, складовою паливно-енергетичного комплексу. З розвитком вугільної промисловості пов’язані чорна металургія, електроенергетика, коксохімія та інші галузі народного господарства.

Україна входить до числа провідних мінерально-сировинних держав світу. Поєднання різновікових (від архею до кайнозою) структурних елементів, що сформувалися внаслідок вияву всіх властивих становленню земної кори процесів, обумовило широкий діапазон корисних копалин, що складають мінерально-сировинну базу країни. Україна, яка займає всього 0,4 % земної суші і де проживає 0,8 % населення планети, має в своїх надрах 5 % мінерально-сировинного потенціалу світу. [2,c.87]

Видобування вугілля на території нашої країни почалося ще в XVIIІ ст. Тоді було відкрито Донецький вугільний басейн (1722). Першу вугіль ну шахту в Україні споруджено в Лисичанську (1795). До революції (1913) на Донбас припадало 86,8 % вуглевидобутку Росії. Загальні запаси кам’яного вугілля складають 86,0 млрд. т до глибини 1800 м.

В Україні розвідано 20 тис. родовищ та проявів 111 видів корисних копалин [2,c.88] (за даними УНІАН - 200 видів корисних копалин, 120 з яких використовує людство сьогодні). З них 7807 родовищ 94 видів корисних копалин мають промислове значення і враховуються Державним балансом запасів. Найбільше економічне значення мають кам'яне вугілля, нафта і газ, залізні і марганцеві руди, самородна сірка, кам'яна і калійна солі, нерудні будівельні матеріали, мінеральні води. Їх родовища знаходяться у різних геологічних регіонах України. За розвіданими запасами деяких корисних копалин Україна випереджає РФ, США, Великобританію, Францію, ФРН, Канаду та інш. Зокрема, за запасами і видобутком залізних, марганцевих, титано-цирконієвих руд, багатьох видів неметалічної сировини Україна в кінці ХХ ст. займала провідне місце серед країн СНД, Європи і світу.