Міжнародний ринок транспортних послуг
3

Вступ

 

 

У сучасних умовах розвиток зовнішніх зв'язків будується вже не тільки на розходженнях у вартості продукції, а на основі зіставлення чинників виробництва, співвідношення попиту і пропозиції на інші чинники виробництва. Друга половина ХХ сторіччя дала приклад різкого розширення зовнішніх зв'язків між розвинутими державами, що призвело до розвитку інтернаціональних процесів між ними.

Економічною основою сучасного всесвітнього господарства служить інтернаціоналізація виробництва - розвиток таких організаційно-економічних зв'язків, що з'єднують виробництво одних країн із споживанням його результатів в інших країнах. Сучасний етап інтернаціоналізації виробництва породжений науково-технічною революцією, що розгорнулася, у технологіях, джерелах енергії, обчислювальній і комп'ютерній техніці.

Економічні відносини в системі всесвітнього господарства здійснюються у визначених формах: світова торгівля, вивіз капіталу, міграція трудових ресурсів, міжнародний ринок позичкових капіталів і міжнародна валютна система. Одним із перспективних видів розвитку міжнародних економічних відносин є розвиток світової транспортної системи.

Міжнародні транспортні послуги – це послуги всіх видів транспорту, які забезпечують переміщення товарів (вантажів) та людей (пасажирів) між двома чи більше країнами, та які надаються резидентами однієї країни резидентам іншої країни.

Залежно від виду транспорту, що використовується для перевезень, розрізняють морські, річкові, повітряні, трубопровідні, космічні, залізничні та автомобільні сполучення. Міжнародні сполучення бувають прямі і комбіновані. Прямі міжнародні сполучення обслуговує один вид транспорту, а комбіновані – послідовно два або декілька видів транспорту.