Концепції міжнародної торгівлі
25

Регулювання торгово-екномічних відносин здійснюється на національному, міжнародному і наднаціональному рівнях.[2, c.500-521]

 

4. Участь України в міжнародній торгівлі

 

 

У сучасних умовах Україна не може залишатися осторонь інтеграційних процесів, які відбуваються в світовому економічному просторі. Проте рівень інтеграції економік окремих країн є різним, що обумовлено особливостями їх економічного розвитку. Незаперечним є те, що міжнародна торгівля посідає особливе місце в складній системі світогосподарських зв’язків, адже і історично, і логічно інтернаціоналізація господарського життя розпочиналася зі сфери товарного обігу, а, за оцінками Дж. Сакса, міжнародна торгівля становить на сьогодні 80% усіх міжнародних економічних відносин. Саме тому є надзвичайно актуальним дослідження питань міжнародної торгівлі, зокрема ролі та місця України в системі міжнародної торгівлі.

Отже, у сучасних умовах міжнародна торгівля є невід’ємною складовою міжнародних відносин, а її економічна, соціальна та політична значимість весь час зростає.

Розглянемо динаміку розвитку міжнародної торгівлі та валового світового продукту. Складність дослідження обумовлюється тим, що світ зазнав кардинальних змін з розпадом СРСР. Статистичні дані міжнародних установ до початку ХХІ ст. подавалися в розрізі трьох блоків країн: промислово розвинені країни, країни з транзитивною економікою та країни, що розвиваються.

Наприкінці ХХ ст. міжнародні фінансові установи дійшли висновку, що країни варто групувати за двома критеріями. По-перше, залежно від ступеня розвитку економіки: а) країни з розвиненою економікою; б) країни з ринком, що формується (колишні транзитивні економіки); в) країни, що розвиваються. По-друге, залежно від рівня ВВП на душу населення: а) країни (економіки) з високим рівнем доходу, який перевищує 11 116 дол. США; б) країни (економіки) із середнім рівнем доходу в межах 905–11115 дол. США; в) країни з низьким рівнем доходу. Слід зауважити, що країни з середнім та нижче середнього рівня доходів надалі класифікуються як країни, що розвиваються. Таким чином, Україна належить до країн з ринком, що формується, – за методикою МВФ, та до країн, що розвиваються, – за методикою МБРР.