Види міжнародних економічних організацій
15

Розділ 2. Роль міжнародних економічних організацій у формуванні глобального економічного правопорядку

 

 

Характерною рисою сьогодення є пожвавлення процесу глобалізації міжнародних економічних відносин. Розширення економічної взаємозалежності держав об´єктивно вимагає багатостороннього управління зв´язками між суб´єктами міжнародних соціально-економічних відносин, а отже потребує переосмислення місця, ролі та функцій держави як регулятора цих відносин. Україна дотепер зацікавлена у співпраці не тільки з міжнародними економічними організаціями, членом яких вона є, але й із тими, про членство України в яких тільки декларується (наприклад, Європейський Союз).

Ця обставина вимагає від України не тільки адаптації чинного законодавства до міжнародних вимог, а й відповідних реформ. Проблемам зовнішньоекономічної політики країни та її фінансово-економічної співпраці з міжнародними організаціями приділяється багато уваги, вони неодноразово досліджувались у працях як українських, так і зарубіжних науковців та практиків. Отже, надзвичайно актуальним питанням сьогодення в умовах глобальної фінансово-економічної кризи постає концепція наднаціональності MEO в цілому і формування партнерських відносин у співпраці України з MEO. Постає гостра потреба більш детального вивчення й урахування наднаціональності MEO для удосконалення правової системи держав-членів відповідних MEO, від співпраці з якими вони відмовитися не можуть.

В програмних урядових документах не приділено відповідної уваги такому явищу, як наднаціональність MEO (наприклад, Стратегії співробітництва України з міжнародними організаціями). Виклики сучасності підкреслюють необхідність перегляду «сталих» позицій держави щодо членства країни в MEO, а проблеми співробітництва з міжнародними фінансовими та економічними установами в умовах кризи та зважаючи на наднаціональність таких організацій потребують ґрунтовного дослідження.