Послуги посередників в міжнародній торгівлі
5

1. Поняття міжнародної економічної діяльності

 

 

 

Міжнародна економічна діяльність є специфічним предметом дослідження та вивчення. Це зумовлюється тим, що на її функціональні характеристики своєрідним чином переноситься логіка реалізації мікроекономічних інтересів суб'єктів ринкової діяльності в найбільш широкому розумінні таких інтересів, а також закономірності економічних процесів національного рівня.

Визначаючи предмет міжнародної економічної діяльності, слід враховувати наявність декількох дефініцій. У найбільш широкому розумінні можна сказати, що міжнародна економічна діяльність - це поняття, яке застосовується і в практиці господарювання, що виходить за національні кордони, і в теорії.

Термін «зовнішньоекономічна діяльність» є певною мірою анахронічним, а також таким, що абсолютизує певну функціональну обмеженість своїх суб'єктів. Цей термін характеризує національних суб'єктів господарської діяльності, які час від часу вдаються до господарських контактів з партнерами ззовні своєї країни. Але, як ми знаємо, дедалі частіше життя породжує інші моделі організації економічних систем. їх проявами є транснаціональні господарські структури - міжнародні монополії, спільні підприємства, міждержавні інтеграційні об'єднання, які за своєю природою не відповідають моделі взаємодії «внутрішніх» підприємницьких структур або самодостатніх державних економік.

Отже, міжнародна економічна діяльність є поняттям більш широким, ніж поняття зовнішньоекономічна діяльність. Вона органічно охоплює не тільки власне сферу виробничої, комерційної діяльності, міжнародні економічні акції, які спрямовані на отримання та максимізацію індивідуального, приватного прибутку, поліпшення власного добробуту, але й також поширюється і на непідприємницькі, регулятивні за характером акції, на інструменти впливу з метою поліпшення загальних умов господарювання як з боку національних урядів, спеціалізованих інститутів, так і з боку міжнародних організацій та структур.