Нелегальна транзитна міграція
31

Висновки

 

Зростаючу роль у наданні допомоги вимушеним мігрантам виконують недержавні організації (НДО). Взагалі, з 1991 р. з падінням тоталітарного режиму, коли в незалежній Україні були визнані основні демократичні права - зокрема, свобода слова, інформації, право об’єднуватися - громадяни одержали реальну можливість брати участь у вирішенні проблем суспільства.

Сфера діяльності українських недержавних організацій охоплює такі напрямки як освіта, охорона здоров'я, захист інтересів молоді, дітей і найбільш незахищених верств населення. До таких можна віднести й біженців. У 1999 році при активному сприянні УВКБ ООН у містах України була створена мережа недержавних організацій, що надають правову допомогу біженцям, шукачам притулку й особам без громадянства.

Така допомога є дуже важливою для біженців і шукачів притулку, які, практично, не знайомі з положеннями українського законодавства. Через це вони не мають можливості захистити свої права, збільшується імовірність висилки шукачів притулку в країну, з якої вони повтікали, й у якій їхнє життя буде під загрозою. Особливо варто сказати про осіб без громадянства. Ці люди не користуються захистом жодної держави у світі і тому є дуже уразливими.

Недержавні організації вже мають солідний досвід, одержали досить знань, щоб допомогти клієнтам і знайти шляхи вирішення проблем. Це стало можливо завдяки отриманню нових знань і навичок на навчальних семінарах і тренінгах, організованих УВКБ ООН, обміну досвідом з колегами, установленню постійних контактів з державними установами.