Україна на світовому ринку продовольства в умовах глобалізації
101

- розвиток системи державного регулювання якості та безпечності харчових продуктів на основі комплексного підходу до контролю, оцінки та регламентації якості продуктів харчування на всіх етапах їх виробництва, переробки, зберігання і транспотрування; вдосконалення нормативної бази з цього питання та державної системи стандартизації, регулювання цін на сировину та кінцеву продукцію відповідно до якості товару.

Отже, Уряду України необхідно привести у відповідність законодавчу базу  з метою підвищення прожиткового мінімуму громадян країни, стимулювати розвиток АПК, привести у відповідність законодавчу базу у земельних відносинах, стимулювати експорт сільгосппродукції.

 

3.3 Пріоритетні напрямки розвитку аграрного сектору у контексті забезпечення продовольством управління суспільства

 

Питання продовольчої незалежності займає важливе місце в концепціях національної безпеки всіх розвинених країн світу. Проводити незалежну політику може лише та держава, яка забезпечує право кожного громадянина на доступ до безпечних для здоров’я і повноцінних продуктів харчування. Тому Україна, намагаючись вийти на міжнародну арену та інтегруватися в європейське співтовариство, має будувати свою аграрну політику саме на основі концепції продовольчої безпеки.

Згідно чинного законодавства України, продовольча безпека визначається як захищеність життєвих інтересів людини, що виражається в гарантуванні державою безперешкодного економічного доступу людини до продуктів харчування з метою підтримання її звичайної життєвої діяльності. Економічна сутність продовольчої безпеки проявляється у двох її аспектах: