Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
103

- торгівля конкурентоспроможною на міжнародному ринку продукцією;

- поставка сировини, яка могла б використовуватися для виробництва різноманітних промислових товарів у Латинській Америці;

- співпраця в аерокосмічній та авіаційній галузях, у галузі суднобудування і судноплавства з Бразилією, адже вона є загальновизнаним лідером у Латинській Америці у цій галузі.

Перелік сфер можливої подальшої співпраці невичерпний, адже провідні латиноамериканські країни, зокрема Бразилія, Аргентина, Мексика, розвиваються швидкими темпами й утверджуються в різних економічних сферах та галузях на сильних позиціях.

Перспективи подальших досліджень нами вбачаються в більш детальному аналізі причин слабкої присутності України на латиноамериканському ринку, виявленні й усуненні труднощів у торгівлі з окремими країнами регіону, перспективних напрямів відносин України з країнами Латинської Америки.

 

 

3.2 Активізація культурного і наукового співробітництва з країнами Латинської Америки

 

 

Відповідаючи на виклик світових процесів щодо глобалізації вищої освіти і науки, Університет «Україна», природно, активізував і свою міжнародну діяльність, звернувши увагу на динамічний і перспективний регіон світу у Західній півкулі - країни Латинської Америки. Відтак логічним кроком стало створення Ібероамериканського інституту, сфера діяльності якого розповсюджується на ібероамериканські країни, до яких належать 33 держави Латинської Америки, а в Європі - Іспанія і Португалія.

  Відновлення співробітництва з країнами Латинської Америки у галузі освіти і науки має для України особливе значення. За радянських часів майже п'ятдесят тисяч латиноамериканських студентів із Куби, Перу, Чилі, Бразилії, Нікарагуа, Домініканської Республіки, Колумбії отримали в Україні вищу і середню спеціальну освіту, багато з