Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Латинської Америки: стан та перспективи (на прикладі Аргентини)
121

Розвиткові наших економічних відносин з Аргентиною головним чином заважає відсутність комплексної державної стратегії розвитку торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва з країнами Латинської Америки – регіону надзвичайного, динамічного та перспективного. У площині міжрегіональної взаємодії є певна інертність органів влади українських областей щодо практичного наповнення підписаних документів про співпрацю, зумовлена, імовірно, обмеженістю ресурсів місцевих бюджетів. Водночас, у щоденній роботі Україна часто стикаємося з браком щирої зацікавленості українських державних підприємств у розширенні своєї присутності в регіоні та участі у відповідних виставках і тендерах. Для того, щоб істотно змінити цю ситуацію, замало лише зусиль лише Посольства. Нам необхідна, щонайменше, середньострокова державна програма, що стимулювала б пошук українськими підприємствами та регіонами нових ринків та інвесторів у Латинській Америці.

 

 

Висновок до розділу 3

 

 

В даному розділі розглянуто перспективи розвитку економічних взаємовідносин України з країнами Латинської Америки. Перед Україною постала проблема пошуку власної принципово нової моделі економічних відносин із країнами Латинської Америки, які все активніше беруть участь у світових економічних процесах і є активними учасниками на світових торговельних ринках. Країни Латинської Америки нині виділяються як виробники багатьох видів сільськогосподарської і промислової продукції.

Вони є постачальниками багатьох товарів не тільки сировинної орієнтації, але й високоякісних конкуренто спроможних готових виробів обробних галузей на світовий ринок. Ці країни є також потенційними ринками збуту українських товарів, особливо промислового значення. Тому зовнішньоторговельні відносини з країнами Латинської Америки повинні орієнтуватися на розширення взаємовигідних економічних зв’язків.