Проблеми вступу України до Європейського Союзу
53

Будь-яка країна, що претендує на членство у ЄС, а потім стає членом Європейського Валютного Союзу, зобов'язана мати досить високі економічні та фінансові показники, які відповідають макроекономічним стандартам країн-членів ЄС (так звані "критерії конвергенції").

Якщо говорити про Україну, то вона на сьогодні за багатьма макроекономічними показниками стоїть набагато нижче того, що вимагається за "критеріями конвергенції".

В Україні в 2009 році показник ВВП на душу населення, згідно підрахунків за офіційним курсом гривні, коливався від 619,3 дол. США (за даними Держкомстату) до 576,4 дол. США (за даними консультативної групи Європейської Комісії в Україні). Якщо взяти середній показник в 600 дол. США, то нинішнє співвідношення рівня економічного розвитку України до показників ЄС являтиме собою наступну картину відображену в таблиці 1.3,

Таблиця 1.3

ВВП на душу населення в Україні,% до середніх показників членів та кандидатів на вступ до ЄС

Назва групів

ВВП на душу населення,%

До основної групи членів ЄС

2,4%

До групи найменш економічно розвинутих членів ЄС

4,9%

До групи претендентів на вступ “першої хвилі”

11,4%

До групи інших претендентів середнього рівня розвитку

21,6%

До групи найменш економічно розвинутих претендентів

43,5%

 

Без ліквідації такого значного перепаду в рівнях ВВП не можна сподіватись на реальну зацікавленість Європейського Союзу в прийнятті України.

Таким чином, перспектива інтеграції у ЄС України залежить значною мірою від вирішення ряду економічних проблем. Тільки в результаті успішного здійснення ринкових реформ і досягнення високого рівня розвитку економіки Україна може претендувати на членство у Європейському Союзі.