Проблеми вступу України до Європейського Союзу
55

Інтеграція України в ЄС - ключовий пріоритет розвитку Української держави. Обгрунтуванню і підтвердженню цього стратегічного курсу було присвячене Послання Президента України до Верховної Ради «Європейський вибір». Такий вибір підтримується як переважною більшістю політичних сил, так і українським суспільством.

Посланням Президента України чітко визначено етапи інтеграції в Європейський Союз: повне виконання взятих на себе інтеграційних зобов'язань, вступ до COT і створення зони вільної торгівлі з ЄС, повна участь у митному союзі, досягнення відповідності Копенгагенським критеріям та створення умов для членства в Європейському Союзі.

Ми свідомі того, що досягнення критеріїв членства України в ЄС і внутрішні перетворення в державі - це наше домашнє завдання. Процес інтеграції в ЄС тривалий та складний. Він вимагає концентрації зусиль. У такій ситуації головне для нас - активно продовжувати політику розпочатих системних реформ, постійно доводити реальними справами послідовність щодо обраного курсу, утвердження демократичних цінностей, принципів громадянського суспільства, свободи слова та верховенства права, соціальне спрямованої ринкової економіки.

Вирішення цих завдань вимагає не лише політичної волі керівників держави, а й значних і наполегливих зусиль усього суспільства. Потрібен час. І насамперед - консолідація суспільства. Тільки за таких умов можна розраховувати на успіх. Україна має реальний шанс стати повноправним учасником інтеграційних процесів у Європі. І належить зробити все можливе для цього заради забезпечення заможного та стабільного життя українських громадян.