Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг
25

Розділ ІІІ. Організація обліку в галузі зовнішньоекономічної діяльності

3.1. Порядок бухгалтерського обліку операцій з експорту товарів, робіт, послуг

 

 

Експорт – це один з видів міжнародної торгівлі. Всі країни намагаються стимулювати власного товаровиробника до експорту продукції, заохочуючи наданням: субсидій; податкових пільг; кредитів під незначні відсотки; юридичної, політичної та іншої підтримки. Експорт – це продаж продукції (робіт, послуг) іноземним суб'єктам господарської діяльності та вивезення продукції за межі митних кордонів України з метою отримання доходів від виробничої або інших форм господарської діяльності.

Експортна операція – комерційна діяльність, пов'язана з продажем та вивезенням за кордон товарів, робіт, послуг для передачі їх у власність іноземному контрагенту.

В умовах зовнішньоекономічної діяльності здійснюються наступні види експортних операцій: експорт товарів в рахунок міжурядових угод; експорт товарів в межах державного контракту; експорт товарів на умовах державного або комерційного кредиту, або за рахунок відстрочки платежу; експорт на умовах компенсаційної угоди; експорт на умовах бартерної угоди; експорт в рахунок надання допомоги.

Будь-яка юридична особа може здійснювати експорт товарів (робіт, послуг) у разі виконання певних вимог: здійснення експортних операцій повинно бути передбачене її статутними документами; контракт на експорт товарів (робіт, послуг) має бути укладений у письмовій формі і відповідати всім вимогам, встановленим Положенням про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів); при визначенні предмету експортного контракту повинні бути враховані такі обмеження, як квотування та ліцензування експорту, визначені законодавством України.