Діагностика фінансової стійкості
3

Вступ

 

 

Актуальність теми. У сучасних умовах переходу України до формування ринкових економічних відносин, що супроводжуються невизначеністю напрямків її розвитку, особливо важливого значення набуває проблема забезпечення фінансової стійкості функціонування підприємств.

Розв’язання сучасних проблем стабілізації національної економіки, забезпечення соціального розвитку суспільства можливе лише на основі позитивних зрушень, зокрема через зміцнення фінансового стану суб’єктів господарювання. Ефективність діяльності вітчизняних підприємств залежить від того, наскільки швидко вони будуть пристосовуватися до змін ринкових умов. Зберегти свої позиції за ринкової економіки підприємства можуть, застосовуючи фінансовий менеджмент, основними функціями якого є об’єктивний фінансовий аналіз, прогнозування і моделювання господарської діяльності.

Однією з найважливіших складових аналізу та ефективного управління є забезпечення стабільного розвитку підприємства і його фінансової стійкості. Поняття фінансової стійкості є складним і багатофакторним, обумовлюється економічним середовищем, в рамках якого здійснюється діяльність підприємства, а також результатами його функціонування, здатністю адекватно реагувати на зміни внутрішніх і зовнішніх факторів.

Оцінювання стійкості фінансового стану дозволяє визначити, наскільки ефективно здійснюється управління фінансовими ресурсами підприємства. Проте, як свідчать дослідження, теорія і практика аналізу комплексної оцінки фінансової стійкості в Україні знаходяться у стадії свого становлення. Більшістю підприємств подібний аналіз практично не здійснюється.

В даний час багато підприємств нашої країни перебувають в хиткому, нестійкому фінансовому стані. Існує низка як макроекономічних (розрив сформованих виробничого-технологічних зв’язків між підприємствами, втрата традиційних ємних ринків збуту, тривалі інфляційні процеси тощо), так і мікроекономічних (низький рівень менеджменту на підприємствах, відсутність досвіду роботи в умовах ринкової конкуренції тощо) причин.