Міжнародна біржова торгівля
33

Висновки

 

 

На закінчення з'являються певні виводи. Біржа, ще з часів XIII століття є одним з головних двигунів ринку. Біржа дозволила робити процес купівлі-продажу з мінімальними витратами, тому і отримала таку широку підтримку у підприємців.

Формування ринкової економіки зажадало корінної перебудови, як сфери виробництва, так і сфери звернення. До розвитку біржової торгівлі підштовхувало і наявність наднормативних і невживаних запасів, які склалися на той час на складах підприємств. Не можна не враховувати і того, що радянська економіка упродовж багатьох десятиліть була економікою дефіциту, грошовий попит постійно перевищував товарну пропозицію, як засобів виробництва, так і предметів споживання.

Надлишок грошових прибутків через фінансово - кредитну систему перетворювався на накопичення великих фінансових ресурсів підприємств у формі невживаних засобів фондів розвитку виробництва, соціального розвитку та ін. Підприємства, отримавши свободу у використанні цих засобів, шукали можливість їх застосування. Одним з напрямів вкладення надмірних грошових ресурсів стала поява біржових структур. Відродження біржової торгівлі неможливо здійснити без відповідних кадрів.

Для формування і розвитку біржових структур потрібні кваліфіковані фахівці, що мають глибокі і різнобічні знання, високий рівень компетентності і професіоналізму у своїй області.