Монетарні і немонетарні статті та порядок їх перерахування. Задачі та функції органів податкової служби
9

операційної курсової різниці») і витрат (субрахунок 974 «Втрати від не операційних курсових різниць»).

В податковому обліку валюта підлягає окремому перерахуванню згідно з Податковим кодексом України. Причому в тому самому порядку, що й заборгованість, але є відмінності:

- по-перше, перераховують лише ту валюту, що залишилася на рахунку на кінець звітного періоду. А ось заборгованість перераховують ще й на дату її погашення. Отже, якщо, наприклад, впродовж звітного періоду на рахунок підприємства надходила валюта, але до кінця періоду всю її витратили, то й курсові різниці з інвалюти рахувати не потрібно. Тому що на кінець періоду її просто немає;

-       по-друге, доходи та витрати від перерахунку курсу валют виникають за тим самим принципом, що й за депозитами. Тобто курс зростає – доход, падає – витрати;

- по-третє, не зовсім зрозуміло, як знайти балансову вартість валюти на початок звітного періоду або дату її оприбуткування.

Отже, курсові різниці збільшують інші операційні доходи (К-т субрахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці») або витрати (Д-т субрахунку 945 «Втрати від операційної курсові різниці»).

У зв’язку з набуттям чинності з 1 січня 2005 р. нової редакції МСБО 21 «Вплив змін валютних курсів» виникли розбіжності між вимогами чинних на сьогодні в Україні нормативних актів з питань обліку впливу валютних курсів.

 

1.2 Задачі та функції органів податкової служби

 

 

Важливе місце в діяльності державної податкової служби посідає формування бюджету за рахунок грошових доходів, джерелом яких є податки, що сплачуються юридичними та фізичними особами. Податки - це обов’язкові загальнодержавні та місцеві збори у вигляді плати за додану вартість, плати за землю, за прибуток, акцизний збір та ін. Податок сплачується юридичними і фізичними особами за ставками, встановленими державою.