Основні поняття та категорії економічної безпеки підприємства. Організація і функції підрозділів технічного захисту інформації
3

Розділ 1. Теоретична частина

 

1.1 Основні поняття та категорії економічної безпеки підприємства

 

Поняття економічної безпеки підприємства можна розглядати з кількох позицій. З позиції різних агентів ринку, що взаємодіють з підприємством (споживачів, суміжників, податкових, кредитних органів і т. ін.), оцінка має дати відповідь на запитання "Наскільки надійне підприємство як партнер в економічних відносинах і чи доцільно продовжувати ці відносини?". В цьому разі можна визначити, що економічна безпека підприємства є комплексним відображенням сту­пеня надійності підприємства як партнера у виробничих, фінансових, комерційних та інших економічних відносинах за певний проміжок часу.

Поняття “економічна безпека підприємства“ є основним в процесі її подальшого аналізу та забезпечення необхідного її рівня. В залежності від визначених нами основних характеристик та аспектів економічної безпеки підприємства і формуватимуться рішення, що в подальшому запроваджуватимуться на підприємстві.

Економічна, організаційна і політична системи суспільства безпосередньо залежать від його господарської діяльності. Незалежно від суб'єктів господарювання економічна безпека має багатоаспектне тлумачення. На будь-якому рівні ієрархії виробничо-господарської діяльності можуть виникати ситуації, які безпосередньо впливають на стан виробництва, часто незалежно від самого товаровиробника.

Тривала і глибока економічна криза породжує багато фінансово-майнових небезпек для підприємницької діяльності. На діяльність підприємств впливають багато факторів: політична і соціально-економічна ситуація в країні, міжнаціональні, регіональні, духовно-моральні та територіальні відносини, законодавство тощо. І все ж перехід до ринкової економіки, створення великої кількості підприємств різних організаційно-правових форм, що засновані на різних формах власності, поява нових механізмів господарювання та багато інших факторів, поставили суб'єктів підприємницької діяльності в умови, коли вони значну увагу повинні приділяти ви­ рішенню питань, пов'язаних із забезпеченням своєї економічної безпеки.