Митно-тарифна політика як складова зовнішньої політики держави
21

Враховуючи мету митно-правових засобів митного регулювання, можна визначити основні критерії їх ефективності:

- загальнопревентивний результат - правомірна поведінка суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності під впливом загрози несприятливих наслідків застосування санкцій;

- конкретно-превентивний результат - правомірна поведінка суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності в період притягнення до відповідальності;

- виховний результат - правомірна поведінка суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.

 

4. Економічні заходи державного регулювання ЗЕД

 

Економічні заходи державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності пов’язані з тим, що ринкові відносини передбачають свободу економічної діяльності у сфері зовнішньоекономічних відносин. Конституційні основи нашої держави, забезпечуючи економічну свободу" водночас регламентують за допомогою митно-тарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності і заходів економічної політики діяльність економічних суб'єктів.

Політичне осмислення і вияв політичної волі - це одна з найважливіших якостей, котрими повинні володіти політики, що здійснюють захист економічних інтересів, яка полягає в практичному усвідомленні того, що на даний час здійснено, які для цього потрібні економічні рішення, який економічний результат очікується отримати.

Принцип додержання прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб є продовженням загального принципу законності і вказує на один зі шляхів його реалізації. Він є відбиттям конституційного положення, відповідно до якого держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Положення, закріплене в Митному кодексі України, дисциплінує посадових осіб митних органів, сприяє підтриманню належного порядку у сфері державного управління митною справою.