Інформаційні послуги
21

Висновки

 

 

Наукова новизна отриманих результатів полягає у подальшому розвитку ідентифікації детермінант, що складають умови для зовнішньоторговельних процесів України на ринку комп’ютерних та інформаційних послуг. До них відноситься ряд кількісних і якісних факторів, які впливають і на загальну соціально-економічну ситуацію в країні, і на стан зовнішньої торгівлі КІП України.

Серед них до факторів, які найбільш суттєво негативно впливають на український ринок КІП слід віднести:

-       загальну недостатню міжнародну конкурентоспроможність національної економіки України, яка у даному контексті проявляється у нестабільності макропоказників і низькій технологічності економічного середовища, недооцінюванні трудових ресурсів, особливо з високим професійним рівнем;

-       низьке кредитування потреб на наукові дослідження;

-       брак венчурного інвестування.

Тому, для подальшого розвитку зовнішньої торгівлі комп’ютерними послугами слід, перш за все, підвищувати інноваційність економіки України шляхом приймання ряду пріоритетних заходів у напрямі міжнародного наукового співробітництва.

У короткостроковому періоді зміцнення складової інноваційного розвитку на державному і корпоративному рівні у сфері КІТ повинні відбуватися в напрямі підвищення взаємовигідної міжнародної внутрішньогалузевої торгівлі КІП, що ставить завдання для подальших досліджень відносно виявлення найбільш вигідної для України її географічної структури.

Підводячи підсумки щодо означення проблематики недостатньої конкурентоспроможності національної економіки на МРІП, необхідно відзначити, що взагалі технологічна складова макроекономічного середовища України не відповідає вимогам часу, породжуючи проблеми, які, у свою чергу, створюють перепони для підвищення конкурентних переваг країни на МРІП, а саме: