Інформаційні послуги
3

Вступ

 

 

Зовнішня торгівля комп’ютерними та інформаційними послугами України є невід’ємною складовою зовнішньої торгівлі наукомісткою продукцією, що тісно пов’язує її з процесами розвитку науково-технічного прогресу у сфері комп’ютерних та інформаційних технологій та з загальноекономічним станом в країні. З іншого боку, в сучасних умовах розвитку світового господарства технологічний розвиток неможливий без повноцінного міжнародного обміну результатами технологічного прогресу в даній сфері.

Ці обставини спричиняють актуальність постійного дослідження закономірностей розвитку зовнішньоторговельних процесів на ринку комп’ютерних та інформаційних послуг.

Проблеми розвитку високотехнологічного сектору економіки країни взагалі та зокрема зовнішньої торгівлі комп’ютерними та інформаційними послугами України вивчаються багатьма зарубіжними і вітчизняними вченими: Ф. Махлупом, П. Страссманом, Е. Тоффлером, Г.Беквітом, О.Гаврилюком, Б.Данилишиною, А.Деадорфом, Л.Демидовою, О.Олійниковим, Є.Белашовим, О.Сахіловою, А.Сухоруковим, Л.Федуловою та ін.

В їх роботах висвітлюються основні теоретичні і практичні аспекти щодо механізмів функціонування та регулювання зазначеного сектору і торгівлі на міжнародних ринках комп’ютерними та інформаційними послугами, але постійна зміна умов міжнародного економічного середовища та прискорені темпи розвитку комп’ютерних та інформаційних технологій потребують докладного вивчення основних детермінант, які спричиняють відповідні зміни.

Метою даного реферату є вивчення основних факторів впливу на розвиток зовнішньої торгівлі комп’ютерними та інформаційними послугами України.

Успішна інтеграція України до міжнародного ринку інформаційних послуг (МРІП) потребує значного підвищення конкурентоспроможності національної економіки на основі зміни структури експорту у напрямку галузей послуг, які визначають динаміку і детермінанти розвитку цього ринку, а саме: інформаційних, комп’ютерних, ділових, телекомунікаційних, фінансових.