Інформаційні послуги
9

2. Фактори розвитку зовнішньої торгівлі комп’ютерними та інформаційними послугами України

 

Згідно з Розширеною класифікацією послуг Керівництва з платіжного балансу Міжнародного валютного фонду (РКППБ МВФ), яка є основою для збору і складання аналітичних звітів, міжкраїнових співставлень експертами ООН, Світового банку, національними статистичними службами щодо міжнародних торговельних потоків товарів і послуг, комп’ютерні та інформаційні послуги виділені як окремий вид послуг у зовнішній торгівлі країн. Згідно класифікації послуг GNS/W/120, яку складено Світовою організацією торгівлі і яка використовуються для складання міжнародних торговельних угод, комп’ютерні та інформаційні послуги входять до складу розділу ділових послуг.

В сучасних умовах інтенсивного розповсюдження глобалізаційних процесів переважна частка сукупного продукту в розвинених країнах створюється завдяки інформаційному та комп’ютерному сектору. В сучасному світі рівень розвитку комп’ютерної та інформаційної індустрії можна розглядати як впливовий фактор на міжнародну конкурентоспроможність національної економіки, тому спостерігається стійка тенденція, особливо в економіці країн-економічних лідерів, до подальшої «інформатизації» суспільства. За останнє десятиліття обсяг світового експорту комп’ютерних та інформаційних послуг (КІП) збільшився, як мінімум, у 5 разів, швидкість його зростання значно перевищує і виробничі показники, і показники світової торгівлі товарами та послугами.

Незначні частки України на світовому ринку КІП (табл. 1) свідчать про слабкі позиції України на даному ринку: не зважаючи, що за семирічний період частка України у світовому експорті КІП збільшилась у 60 разів, а у світовому імпорті КІП у 1,3 рази - всього ці показники у 2011 році склали відповідно 0,2% та 0,3%.