Інформаційні системи та технології підприємств
17

4. Система підтримки прийняття рішень (СППР). Загальна характеристика СППР

 

 

СППР — інтерактивні комп’ютерні системи, що призначені для полегшення, прискорення і поліпшення обгрунтування різних видів управлінських рішень, що приймаються у слабоструктурованих і неструктурованих системах.

Із визначення системи підтримки прийняття рішень (СППР) випливає, що в них вирішуються неформалізовані, неструктуровані та змішані задачі з відсутніми чи незначними кількісними складовими. До них можна віднести такі актуальні в даний час задачі ринкової економіки: передбачення змін валютних курсів, аналіз ризику, розподіл прибутку за статтями доходів, підбивання балансових підсумків, розроблення стратегії збуту, планування прибутку і бюджету, прогнозування і стратегічне планування.

СППР використовують у різноманітних видах діяльності для прийняття рішень у ситуаціях, де небажано чи неможливо мати автоматичну систему для виконання всього комплексу рішень. Багато таких ситуацій виникає в аграрному менеджменті. Аграрний менеджмент має забезпечити підвищення рентабельності виробництва і одержання прибутку, але в складних ринкових і виробничих умовах максималізація прибутку є малоструктурованим завданням і часто не може вирішитись традиційними методами навіть при наявності значної інформаційної бази. Тому при створенні інформаційних систем на рівні господарства поступово приділяється все більше уваги не тільки створенню потужних баз даних і мереж, а й покращенню економічного аналізу з виявленням глибинних зв’язків для прийняття рішень на основі використання СППР, їх математичних засобів, імітаційного моделювання ситуацій.

Ідеологія СППР полягає в створенні і використанні великого обсягу баз даних (переважно неструктурованих) і моделей та наданні після машинного аналізу обгрунтованих порад керівникам і спеціалістам для прийняття рішень. На відміну від інших систем у СППР важливішим є єфективність процесу прийняття рішення, а не просто підвищення пр