Інформаційні системи та технології на підприємствах
21

1. УПРАВЛІННЯ ДАНИМИ. Задачами управління даних є підготовка даних і їх контроль, занесення даних до бази, стчруктуризація даних, забез­печення цілісності, секретності даних.

2. ДОСТУП ДО ДАНИХ. Пошук і селекція даних, перетворення даних у форму, зручну для подальшого використання.

3. ОРГАНІЗАЦІЯ І ВЕДЕННЯ ЗВ'ЯЗКУ З КОРИСТУВАЧЕМ. Ведення діалогу, видача діагностичних повідомлень про помилки в роботі з БД і т. д.

Для обробки запитів до БД записують програми, які складають прикла­дне програмне забезпечення. Для написання цих програм використовують­ся мовні засоби СУБД.

 

5. Корпоративні інформаційні системи. Комплексні системи управління діяльністю підприємства «1С-Підприємство» та «Галактика»

 

В останні роки в Україні досить стрімко на великих підприєм­ствах почались впроваджуватися корпоративні інформаційні сис­теми КІС, що базуються на клієнт-серверній архітектурі. Цими системами почались витіснятися традиційні АСУП і цей процес набирає оберти. В даний час на ринку програмних продуктів України пропонується більше десятка зарубіжних і декілька віт­чизняних зразків корпоративних систем. Сам термін «корпоратив­на інформаційна система» не має типового визначення, більш того, у деяких працях з інформаційної тематики ці системи нази­вають інтегрованими, хоча в нашій літературі, як було зазначено раніше, інтегровані інформаційні (автоматизовані) системи мають цілком визначене значення.

Корпоративна інформаційна система — це інформаційна сис­тема, яка підтримує автоматизацію функцій управління на під­приємстві (в корпорації) і поставляє інформацію для прийняття управлінських рішень. У ній реалізована управлінська ідеологія, яка об'єднує бізнес стратегію підприємства і прогресивні інфор­маційні технології.