Автоматизовані інформаційні технології. Склад і функції експертних систем. Internet як технічне та соціальне явище
11

· експерт, що додає в систему нові знання;

· клерк, що заносить у систему поточну інформацію.

Важливо розрізняти інструмент, що використовується для побудови ЕС, і саму ЕС. Інструмент побудови ЕС включає як мову, використовувана для доступу до знань, що утримується в системі, і їхнього представлення, так і підтримуючі засоби – програми, що допомагають користувачам взаємодіяти з компонентом експертної системи, що вирішує проблему.

 

 

3. INTERNET як технічне та соціальне явище

 

 

 

Інтернет зростає з кожним днем. Кількість її користувачів різко збільшується і вже досягла 40-мільйонної відмітки. Користувачів не зупиняють навіть проблеми, які пов’язані з забезпеченням захисту даних та особистих комп’ютерів користувачів від несанкціонованого доступу. При цих умовах потреба в інформації про мережу Інтернет, її можливості, сервіси, які існують в Інтернет, стає особливо гострою.

Інтернет - це обширна, розгалужена (розподілена) мережа, яка вміщує в собі комп’ютерні вузли, що розподілені по усьому світу. Відповідно до деяких джерел, Інтернет охопила понад 100 країн, поєднала приблизно 40 тис. окремих мереж, з яких 1,7 млн. вузлових комп’ютерів. Коли Ви з’єднуєтесь з Інтернет, ваш комп’ютер стає частиною цієї всесвітньої мережі комп’ютерів. Інтернет - це мережа мереж комп’ютерів, величезна кількість мереж - які зв’язані за допомогою міжмережевих шлюзів. Існує дві важливих характеристики, які їх з’єднують: 1) всі, мережі згодні використовувати єдині умовні означення, щоб вирішити, яким чином дані будуть переміщені, і як помилки будуть оброблені; 2) всі мережі в Інтернет мають спільний шлях адресації повідомлень, і мають спеціальну ідентифікацію комп’ютерів, які знаходяться в системі Інтернет.