Класифікація інформаційних систем обліку. Особливості формування електронних первинних документів. Історія мережі Іnternet
5

1.2. Особливості формування електрон­них первинних документів, що описують господарські операції наявності та руху основних засобів

 

 

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, порядок розкриття інформації про них у фінансовій звітнос­ті визначаються положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженим Наказом Міністерства фінансів України 27 квітня 2000 р. № 92. Норми ПБО застосовують підприємства, організації та інші юридичні особи всіх форм влас­ності (крім бюджетних установ).

Згідно з П(с)БО7, основні засоби — матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі вироб­ництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в орен­ду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Для цілей бухгалтерського обліку основні засоби поділяються на основні засоби та інші необоротні матеріальні активи, які у свою чергу класифікуються за такими групами.

Основні засоби

Інші необоротні матеріальні активи

101 Земельні ділянки

111 Бібліотечні фонди

102 Капітальні витрати на поліпшення земель

112 Малоцінні необоротні матеріальні активи

103 Будинки, споруди та передаваль­ні пристрої

113 Тимчасові (нетитульні) споруди

114 Природні ресурси

104 Машини та обладнання

115 Інвентарна тара

105 Транспортні засоби

116 Предмети прокату

106 Інструменти, прилади, інвентар (меблі)

117 Інші необоротні матеріальні активи

107 Робоча та продуктивна худоба

 

108 Багаторічні насадження

 

109 Інші основні засоби