Память ПК. СУБД. Вимоги до сучасних комп’ютерних мереж. Мережевий протокол ТСР/ІР
17

1.4. Мережевий протокол ТСР/ІР. Склад та призначення

 

 

 

Сьогодні ізольований комп'ютер має дуже обмежену функціональність. Справа навіть не в тім, що користувачі позбавлені можливості доступу до великих інформаційних ресурсів, розташованим на вилучених системах. Ізольована система не має необхідної в даний час гнучкості і масштабуємості.

Можливість обміну даними між розосередженими системами відкрила нові обрії для побудови розподілених ресурсів, їхнього адміністрування і наповнення, починаючи від розподіленого збереження інформації (мережні файлові системи, файлові архіви, інформаційні системи з вилученим доступом), і закінчуючи мережним обчислювальним середовищем.

Протоколи TCP/ІP були розроблені, а потім пройшли довгий шлях удосконалень для забезпечення вимог феномена ХХ століття - глобальної мережі Internet. Протоколи TCP/ІP використовуються практично в будь-якім комунікаційному середовищі, від локальних мереж на базі технології Internet, до надшвидкісних мереж АТМ, від телефонних каналів крапка - крапка до трансатлантичних ліній зв'язку з пропускною здатністю в сотні мегабіт в секунду.

У назві сімейства присутні імена двох протоколів - TCP і ІP. У 1969 році Агентство Досліджень DAPRA Міністерства Оборони США початок фінансування проекту по створенню експериментальної мережі комутації пакетів. Ця мережа, названа APRANET, була побудована для забезпечення надійного зв'язку між комп'ютерним устаткуванням різних виробників. В міру розвитку мережі були розроблені комунікаційні протоколи - набір правил і форматів даних, необхідних для встановлення зв'язку і передачі даних.

Так з'явилося сімейство протоколів TCP/ІP. У 1983 році TCP/ІP був стандартизований, у той же час агентство DAPRA початок фінансування проекту Каліфорнійського університету в Берклі по підтримці TCP/ІP.

TCP/ІP - це установка протоколів, використовуваних для зв'язку комп'ютерних мереж і маршрутизації руху інформації між великою кількістю різних комп'ютерів. "TCP" означає "Протокол контролю передачі", а "ІP" означає "Протокол