Файлові системи операційної системи Windows 98/XP. Основні служби Інтернет: електронна почта
3

1. Файлові системи операційної системи Windows 98/XP

 

 

 

 

25 червня 1998 p. була випущена операційна система Windows 98, яка була удосконаленням Windows 95. Вона має «браузерний» (Web) інтерфейс, що стирає грань між переміщеннями в межах Робочого столу і в комп'ютерних мережах, містить як нові технології, так і удосконалені.

У Windows 98 введена перероблена файлова система — FAT32, — яка більш ощадливо використовує дисковий простір і підтримує жорсткі диски обсягом до 2 Тбайт.

Файлова система — формат даних, який використовуються операційною системою для збереження інформації про файли на логічному томі. Також цим поняттям позначають сукупність файлів та директорій, які розміщуються на одному логічному томі.

У початковій версії Windows 95 основною файловою системою була 32-розрядна VFAT. VFAT може використовувати 32-розрядні драйвери захищеного режиму або 16-розрядні драйвери реального режиму. При цьому елементи FAT залишаються 12- або 16-розрядними, тому на диску використовується та ж структура даних, що і в попередніх реалізаціях FAT. VFAT обробляє всі звернення до жорсткого диска і використовує 32-розрядний код для всіх файлових операцій з дисковими томами.

На відміну від старих версій у файловій системі VFAT, яка використовується в Windows 95, додалася підтримка довгих імен файлів (LFN). Тим не менше VFAT зберігає сумісність з початковим варіантом FAT. Це означає, що разом з  довгими іменами в ній підтримуються імена формату 8.3, а також існує спеціальний механізм для перетворення імен 8.3 в довгі імена, і навпаки.