Файли і папки в Windows XP. Загальна характеристика СУБД Access. Базові технології локальних мереж. Іnternet як технічне та соціальне явище
11

1.4 Іnternet як технічне та соціальне явище

 

 

Інтернет - це обширна, розгалужена мережа, яка вміщує в собі комп’ютерні вузли, що розподілені по усьому світу. Відповідно до деяких джерел.

Інтернет - це мережа мереж комп’ютерів, величезна кількість мереж - які зв’язані за допомогою міжмережевих шлюзів. Існує дві важливих характеристики, які їх з’єднують:

Будь-який комп’ютер в системі Інтернет можна з’єднати з іншим будь-яким комп’ютером.

Поняття «інформаційного суспільства» і суспільства на основі Інтернет, парадоксально виявляються суперечними один одному. Докладний аналіз протиріччя даний у роботах Д.В. Іванова «Ідея інформаційного суспільства й internet», ми можемо відзначити основні моменти такої критики. Дійсно, у більшості теоретиків цього ряду (Д. Белл, А. Турен, Э. Тоффлер, Махлуп, Масуда, П. Дракер, М. Маклюэн, З. Бжезинский) як характеристика праць заявлена соціальне прогнозування. Сучасне суспільство в мінімальному ступені відповідає баченню теоретиків інформаційного суспільства.

Якщо відволіктися від пошуків дрібних збігів і вдалих фактологічних пророкувань, і перейти на рівень концепцій, то вони не витримують ніякої критики з погляду сучасності, причому як сучасності онлайн (тобто Інтернету), так і сучасності офлайн: політичної, соціальної, економічної. Основні ідеї теоретиків інформаційного суспільства: наукове знання як визначальний фактор розвитку; програмуємість соціальних процесів і інститутів; витіснення промислових корпорацій і збільшення ролі університетів як центрів створення, переробки й нагромадження знання. Сучасний мир, незважаючи на збіг ряду фонових ознак (перевага послуг, комп'ютеризація), ґрунтується не на знанні, але на комунікації й інтерпретації.

Інформація, як підкреслює Д. Іванов, не завжди знання, але завжди комунікація, media, що часто мається на увазі під тим, що ми називаємо інформацією. Корпорації в сучасному світі тільки підсилили свій вплив, їхньої заміни на університети не відбулося. Одночасне суспільство не дорівнює системі інститутів. У світі як онлайн, так і офлайн з'явилися гігантські зони вільні від контролю інститутів, а Інтернет взагалі дотепер (хоча й не назавжди) являє собою простір комунікацій.