База даних засобами С++
5

Слід також звернути увагу на такі позначення: кожен рядок бази даних називається записом, а кожний стовпчик - полем. Осіб, які використовують відомості, що містяться у базах даних, називають користувачами.

Між елементами бази даних (полями і записами) існують певні зв’язки. Залежно від характеру цих зв’язків розрізняють три типи організації баз даних: ієрархічний, мережний та реляційний. Для персональних ЕОМ використовують в основному реляційні бази даних.

Концепція реляційної бази даних розроблена Е.Ф.Коддом у 1970 р. В основі цієї бази даних лежить математичне поняття відношення (від англ. relation). Відношення представляються у вигляді двовимірних таблиць.

 

 

 

3. Постановка задачі

 

 

Проектування бази даних – потребує певних зусиль. Адже при проектуванні слід подбати не тільки про цілісність і надійність даних, але й потурбуватися про їх захист.

Таким чином при проектуванні майбутньої програми я хотів її зробити максимально зручною для користувача і багатофункціональною.

Основні можливості програми:

  1. Створення нової бази даних і запис даних у файл – створення, а при наявності перезапис, файлу бази даних aviabase.dat і запис у нього інформації;
  2. Перегляд інформації, що міститься в базі даних – вивід на екран змісту файла aviabase.dat;
  3. Доповнення існуючої бази новими записами – відкриття файла aviabase.dat для доповнення його новими записами;
  4. Видалення непотрібних записів з бази даних – видалення з файлу aviabase.dat непотрібної користувачеві інформації;
  5. Сортування даних – сортування даних що містяться в базі за певними полями і вивід результату сортування на екран;
  6. Пошук інформації в базі даних – пошук необхідної інформації в базі даних і вивід знайденої інформації на екран.

Для зручності користування я створив багаторівневе меню, яке дає змогу користувачеві в інтуїтивно зрозумілому меню працювати  з програмою. Пункти меню “Сортировка …” і “Поиск …” мають своє підменю де користувач має можливість вибрати метод сортування і критерій пошуку, відповідно. Для комфортного переходу з підменю до головного меню слугує пункт “Выход в главное меню.