Текстовий редактор, Кав’ярня, Графік, Діаграма, МП-3 плеєр, Погода на С++ Builder
5

Розділ І. Теоретична частина

 

При написанні програми «Кав’ярня» ми будемо користуватись лише стандартними елементами із палітри компонентів «Standard». Зокрема використаємо компоненти Label, CheckBox і Button.

Для компонентів Label нас цікавитимуть властивості, які задають зовнішній вигляд «мітки», зокрема: властивість Caption (яка задає підпис для мітки); властивість Font->Size (яка задає розмір шрифту мітки); властивість Font->Style (яка надає можливість зробити текст полужирним, курсивним, підкресленим і т.д.).

Компонент CheckBox цікавий перш за все властивість Checked яка повертає значення типу Boolean рівне true у випадку, якщо перемикач увімкнено і значення false у випадку коли перемикач вимкнено. З використанням цієї властивості і побудуємо логіку програми, перевіряючи було виконано замовлення страви (увімкнено відповідний перемикач) чи ні.

На події OnClick стандартного компоненту Button буде реалізовано залишкову логіку програми по наданню знижки у випадку замовлення всіх страв одночасно, а також вивід кінцевого повідомлення про вартість замовлення.

При створенні програми «Текстовий редактор» ми будемо використовувати компоненти RichEdit, MainMenu, Toolbar, SpeedButton, OpenDialog і SaveDialog.

Компонент RichEdit представляє собою текстове поле для вводу тексту. Найбільш вагомими властивостями компонента RichEdit які ми будемо використовувати під час розробки програмного продукту це:

Властивість

Опис

Можливі значення

Align

Вирівнювання

alNone, alTop, alBottom, alLeft, alRight, alClient, alCustom

BorderStyle

Стиль «бордюрів»

bsNone, bsSingle

ScrollBars

Полоси прокрутки

ssBoth, ssVertical, ssHorizontal, ssNone

WordWrap

Перенос слів

true, false