Причини та динаміка злочинності. Методика кримінологічних досліджень
3

Вступ

 

 

Аналіз взаємозалежностей кримінальної ситуації і відповідної соціальної реакції на неї, взаємодії злочинця та його жертви, діяльності органів соціального контролю за рівнем злочинності, у межах реальних суспільних відносин і усвідомлення зазначених процесів сьогодення, спонукає до активнішого використання можливостей кримінології у сферах законотворчої та правозастосовчої практики протидії злочинності. Саме розроблення концептуальних положень, що складають систему наукових знань про злочинність, закономірності й тенденції її розвитку та заходи запобігання і протидії, як комплекс основних ідей, задумів і тлумачень у даній науковій та практичній сфері діяльності, має не тільки привернути, а й об’єднати зусилля юристів (кримінологів), вчених і практиків на вирішенні зазначених соціальних проблем. Оприлюднення та обговорення означених питань сприятиме розвитку вітчизняної кримінології в цілому, в тому числі розв’язанню різних дискусійних, полемічних питань теоретичного і практичного характеру.

Вивчення кримінології — важлива складова професійної підготовки не лише юристів, а і педагогів, психологів, економістів, соціологів та інших фахівців. Без кримінологічних знань сьогодні не можуть обійтися працівники усіх правоохоронних органів, особливо органів внутрішніх справ, податкової міліції, установ виконання покарань. Адже вони перебувають на передньому краї боротьби зі злочинністю мають збирати, аналізувати й узагальнювати інформацію про рівень, динаміку, причини розвитку цього антисуспільного явища.

Тому особливого значення набуває проблема вивчення та дослідження різних елементів кримінологічної науки. Дана робота буде присвячена висвітленню деяких питань сучасної кримінології.