Основи правового регулювання зайнятості населення, працевлаштування
3

Розділ 1. Теоретична частина

1. Соціально-економічні аспекти ринку праці в Україні. Законодавство про зайнятість населення

 

 

 

Ринок праці є складною частиною економічної системи країни. А отже, він дзеркально відображає більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі, та фокусує в собі найгостріші проблеми: високий рівень безробіття, посилення структурних диспропорцій зайнятості, неконтрольований відтік робочої сили за кордон, зміни в якості робочої сили і мотивації праці, падіння рівня доходів населення тощо. Зазначені проблеми стають істотним фактором поглиблення кризових явищ, стримують структурні зміни, а їх вирішення створює передумови для соціального і економічного зростання.

Вирішення широкого спектру проблем у соціально-трудовій сфері може бути забезпечене шляхом підвищення ефективності функціонування ринку праці, що припускає, з одного боку, підвищення гнучкості ринку праці, впровадження інноваційних методів державного регулювання.

Починаючи з 2005 року в Україні спостерігається позитивна тенденція зростання зайнятості населення. Темпи цього зростання поступово прискорюються, але у I кварталі 2009 року дещо знизились, що спричинене світовою економічною кризою (рис.1).