Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
21

Основними етапами, які повинне включати в себе податкове планування на підприємстві, є: вибір організаційної форми господарювання та системи виплати заробітної плати, аналіз структури доходів та витрат підприємства, вибір дивідендної політики, оцінка можливостей залучення іноземних інвестицій.        

                                                   

Розділ 3. Удосконалення методів податкового стимулювання розвитку підприємництва

 

Методами податкового стимулювання, які реально дозволяють заохотити розвиток підприємництва та потребують удосконалення, є: диференціація податкових ставок та надання відстрочки у сплаті податків; віднесення на затрати виробництва витрат, пов'язаних з науково-дослідними та експериментально-конструкторськими роботами; використання прискореної амортизації та інвестиційного кредиту; спрощення оподаткування та створення вільних економічних зон (передбачає поєднання декількох видів податкових пільг за територіальною ознакою).

Податкове стимулювання розширення та оновлення виробництва повинне здійснюватися з допомогою пільг на проведення науково-дослідних та експериментально-конструкторських робіт (НДЕКР), амортизаційних та інвестиційних пільг. Податкові пільги на проведення НДЕКР поширюються на затрати, пов'язані з розробкою нової продукції, створенням нової техніки і технології виробництва. Стимулюючий ефект досягається через списання таких затрат в якості витрат виробництва або вилучення їх із суми оподатковуваного прибутку. Пропонуємо відновити пільгу, що діяла до 1997 року і дозволяла відносити 50% вартості НДЕКР на витрати виробництва.

Одним із важливих напрямків державного впливу на економіку є забезпечення динамічного економічного зростання шляхом підтримки нагромадження і оновлення капіталу суб'єктами підприємницької діяльності. Дієвим впливом можуть стати податкові пільги у галузі амортизації, які дають можливість державі на мікро-рівні впливати на інвестиційну сферу, стимулювати впровадження інновацій, підтримувати рівень науково-технічного  прогрессу [18,c.69].