Способи полегшення податкового тиску на господарюючий суб’єкт
27

Висновки

 

На основі проведених досліджень та зробленого аналізу в контрольній роботі можна зробити наступні висновки:

1. У поглядах на податок відбувається трансформація у бік розуміння податку в ринкових умовах як усвідомленої необхідності. Для суб’єктів господарювання податок може бути поганий або дуже поганий, оскільки він, навіть і мінімальний, скорочує їх реальні доходи. Але його сплата є обов’язковою для задоволення суспільних потреб і не залежить від бажання та волі конкретного платника.

Податок - універсальна вихідна категорія, яка виражає основні суттєві риси і властивості фінансів у будь-якій економічній системі ринкового типу. Не випадково в умовах функціонування ринкової економіки податкова форма в системі фінансових відносин стає провідною. Аналіз податків як вихідної категорії, в якій проглядаються основні суттєві риси і властивості фінансів, дає правильний орієнтир для розгляду різних фінансових понять і категорій у чіткій відповідності з процесом економічного розвитку.

2. Податкова система в Україні побудована на основі єдиних принципів для всіх підприємців і підприємств незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності і організаційно-правової форми підприємства.

Одним з основних принципів вітчизняного оподаткування являється стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності. Це значить, що оподаткування повинно сприяти нормальній економічній діяльності, стимулювати ті види діяльності, які признані пріоритетними для розвитку суспільства в даний період. Поряд з цим в основу податкової системи України закладені і такі основні принципи:

- компетенція, тобто першочергове право встановлювати податки належить державі в особі певних органів влади або її суб’єктів;

- соціальна справедливість, тобто соціальний захист і допомога малозабезпеченим верствам населення;