Інтернаціоналізація правової охорони промислової власності
17

5) Розповсюдженим прийомом передпродажної тактики є висновок опціонних угод, тобто попередніх згод, що надають час для ухвалення рішення про покупку технології. У рамках опціону можуть частково передаватися відомості про об’єкт техніки для його експериментальної оцінки на підприємстві ліцензіата. У випадку опціону слід строго дотримуватися режиму таємності у відношенні переданих ноу-хау, тому що по опціоні потенційний покупець може усвідомити для себе сутність нової технології і далі відмовитися від її покупки. Тому звичайно опціонні угоди бувають оплачуваними й укладаються з додатком списку присвячених осіб, що включає не тільки фахівців підприємства-ліцензіата, але і технічний персонал, тобто абсолютно ВСІХ людей, що мають доступ до ноу-хау.

Таким чином, можна констатувати, що при правильно обраній технічній політиці підприємства існують дуже ефективні способи правової охорони ноухау.

 

3. Роль держави в формуванні національної інноваційної системи

 

 

Наприкінці минулого століття серед американських вчених було проведено дослідження, що вважати найвизначнішим винаходом ХХ століття. За критерій важливості було прийнято вагомість впливу на соціально-економічний розвиток суспільства. Порівняння таких науково-технічних здобутків як реактивна авіація, телебачення, ядерна енергетика, космічні технології, Інтернет тощо не дало визначити лідера [4, c.10].

В результаті дискусії американські вчені дійшли висновку, що найбільшим здобутком стало формування національної інноваційної системи (НІНС) США як механізму, що забезпечив появу значних відкриттів в економіці.