Правове регулювання безпеки господарської діяльності
25

Висновки

 

 

 

На основі аналізу чинного законодавства України та практики його застосування, сформуємо ряд висновків, пропозицій та рекомендацій, спрямованих на розроблення теоретичних положень щодо правового регулювання безпеки підприємницької діяльності в Україні, а також пропозиції вдосконалення законодавства у сфері підприємництва. Основні з них такі:

1. Під підприємницькою діяльністю як об’єктом правового регулювання, розуміється, складна система суспільних відносин, що виникають у зв’язку з реалізацією компетентними органами держави функцій і повноважень щодо забезпечення можливості здійснення суб’єктами господарювання самостійної, ініціативної, систематичної, на власний ризик діяльності по виробництву продукції, виконанню робіт, наданню послуг та заняття торгівлею з метою одержання прибутку.

2. Визначено, що основні функції держави щодо правового впливу на підприємницьку діяльність мають здійснюватись з метою:

а) створення всіх необхідних передумов для постійного врахування підприємництва як об’єкта правового регулювання в процесі формування і реалізації єдиної державної економічної політики;

б) збереження контролюючого та регулюючого впливу держави на розвиток сфери підприємництва.

Можна запропононувати до складових функцій держави по підтримці підприємництва відносити:

а) інформаційно-аналітичну та планово-прогностична підтримка;

б) організація і контроль за виконанням прийнятих державними органами нормативно-правових приписів;

в) формування і забезпечення реалізації цільових програм щодо підтримки та сприяння розвитку підприємництва.