Нормативні документи що регулюють поняття та облік різновидностей власного капіталу
7

В сучасних умовах важливим моментом для господарських підприємств є прийняття Закону «Про власність», в якому розглядається сутність, поняття «власність», дається загальна характеристика усіх форм власності, які існують на Україні. А також відповідно до форм власності відображенні організаційні форми підприємств, тобто види підприємств.

Положення «Про проведення індексації балансової вартості основних фондів»  регламентує питання власного капіталу як додатковий капітал, який відіграє дуже важливу роль у діяльності підприємства.

Власний капітал за рівнем відповідальності поділя­ється на:

– статутний капітал, сума якого визначається в уста­новчих документах і підлягає обов'язковій реєстрації у державному реєстрі господарюючих одиниць;

– додатковий капітал (нереєстрований) – це додатково вкладений капітал, резервний капітал та нерозподілений прибуток.

 

1.2 Облік пайового капіталу

 

 

Пайовий капітал – це сума пайових внесків членів спілок та інших підприємств, передбачена установчими документами.

Дані про «Пайовий капітал» використовуються кредитними спілками, колективними підприємствами, підприємствами спо­живчої кооперації тощо, в яких частина власного капіталу формується у вигляді пайових внесків.

Джерелами формування пайового капіталу є обов'язкові та додаткові пайові внески, які надходять від індивідуальних та колективних членів акціонерного товариства.

Загальними зборами пайовиків визначаються розміри обо­в'язкових пайових внесків, виходячи із потреби у власних оборотних коштах. Поверненню пайовикам підлягають обов'яз­кові пайові внески та при вибутті з числа членів даного підприємства або при ліквідації підприємства. Сума, що підлягає поверненню, визначається з урахуванням боргових зобов'язань підприємства та його фінансового стану.