Облік товарів на «Норинському ССТ»
7

Розділ 1. Теоретичні аспекти обліку товарів

 

1.1 Поняття, класифікація і оцінка товарів

 

 

В літературних джерелах існують різні підходи щодо визначення поняття торгівельна діяльність.

Торгівельна діяльність – це ініціативна самостійна діяльність юридичних осіб і громадян зі здійсненням купівлі і продажу товарів народного споживання в цілях отримання прибутку.

Торгівельна діяльність може здійснюватися у сфері оптової і роздрібної торгівлі і в торгівельно-виробничій (громадського харчування) сфері.

Оптова торгівля – це діяльність з придбання і відповідного перетворення товарів для подальшої їх реалізації суб’єктам підприємницької діяльності. Як правило, це торгівля великими партіями. У результаті оптового обороту товари в кінцеве споживання як правило не потрапляють.

Роздрібна торгівля – це діяльність з продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків. Отже, роздрібна торгівля є завершальним етапом руху товарів у сфері обігу.

Товарами є матеріальні цінності, які придбані (отримані) і утримуються підприємством з метою подальшого продажу. Товаром називається річ, яка призначена для продажу або обміну на інші цінності [8,с. 143].

Товари - це запаси торгівельного підприємства, призначені для перепродажу. Протягом звітного періоду запаси на початок періоду збільшуються шляхом придбання додаткових товарів. Сума запасів на початок періоду і покупок за період становить товари в наявності для реалізації протягом періоду [9, 248].

Товаром називається річ, призначена для продажу або обміну на інші цінності. Товари формують запаси торговельних підприємств.Товаром у широкому розумінні є матеріальна або нематеріальна власність, призначена для реалізації.