Визначення та стратегії зменшення політичних ризиків. Оцінка політико-правового середовища. Підходи до вибору зарубіжних ринків
3

1. Визначення та стратегії зменшення політичних ризиків

 

Політичний ризик у міжнародній діяльності - можливість, вірогід­ність мати збитки внаслідок економічних дій уряду зарубіжної країни, зумовлених політичними цілями або непередбаченими політичними обставинами (революціями, страйками, війнами тощо).

Методи оцінки рівня політичного ризику:

- аналіз дій держави у минулому,

- аналіз точки зору експертів,

- побудова моделей, заснованих на вимірюванні нестабільності.

В таблиці 1 відобразимо рейтинги політичних ризиків.

Таблиця 1

Рейтинги політичних ризиків

№ з/п

Рейтинг

ризику

Опис ризику

1

PR—1

Ризик малоймовірний у коротко-, середньо- та довгостроковому періоді. Ситуація в країні дуже стабільна й існує вельми сприятливе ставлення до виплати зовнішнього боргу, що навряд чи зміниться.

2

PR—2

He передбачається ризику в коротко- та серед­ньостроковому періоді. Довгостроковий ризик важко оцінити, але перспективи не негативні. Існує досить часу для пророкування політичного ризику. Позитив­не ставлення до виплати зовнішнього боргу навряд чи зміниться.

3

PR—3

Ризик малоймовірний у коротко- та середньо-

строковому плані. Довгострокові перспективи неясні, але не негативні. Ще досить часу, щоб знайти політичний ризик. Ставлення до виплати зовнішнього боргу позитивне, але може змінитися.

4

PR—4

Ризик малоймовірний у коротко- та середньо-

строковому періоді, але на довгостроковий період потенційно негативний. Досить часу для пророкування середньострокового ризику. Ставлення до виплати зовнішнього боргу може змінитися, але, ймовірно, нині воно позитивне.