Стадії розвитку колективу
3

Вступ

 

 

Колектив - це динамічний соціальний організм, який постійно розвивається і має нові якості, додаткову виробничу силу - силу єдності, солідарності, колективізму, що здатна вирішувати такі виробничі і суспільні завдання, які не під силу окремим людям, які входять до нього.

Колектив - це зв'язуюча ланка між суспільством і особистістю. Його функція полягає в тому, що діяльність колективу задовольняє в один і той же час потреби суспільства і окремої особистості.

Займаючи стратегічне становище у відносинах особистості і суспільства, колектив ніколи не буває пасивним. Він або посилює, або послаблює вплив суспільства на особистість, створюючи при цьому специфічний соціальний мікроклімат, який має серйозний вплив на настрій людей, на їхню трудову і суспільну активність.

Керівник можете зробити все правильно - створити блискучі плани, намалювати чітку організаційну схему; встановити сучасні потокові лінії, використовувати передовий бухгалтерський облік - і все одно потерпіти невдачу як керівник (через найом не тих людей, які необхідні, або через неправильну мотивацію підлеглих).

З другого боку багато керівників мають успіх тому, що уміють наймати потрібних людей на відповідну роботу та мотивувати, оцінювати і розвивати їх. Досягнення результату - це основна задача управління, і керівник чи менеджер повинен досягати цього результату за допомогою людей.

Управління персоналом — це і наука, і мистецтво ефективного управління людьми в умовах їх професійної діяльності. Це система принципів, методів і механізмів оптимального комплектування, розвитку й мотивації та раціонального використання персоналу.