Модель М. Портера в аналізі конкурентних сил
5

1. Внесок М.Портера у вивчення конкурентних сил

 

Майкл Портер ввів поняття економічного кластера, показавши, що конкурентоспроможність компанії багато в чому визначається конкурентоспроможністю її економічного оточення.

На думку М. Портера, що сильніше розвинута конкуренція на внутрішньому ринку країни і вище за вимогу покупців, тим більшою є ймовірність успіху компаній із цієї країни на міжнародних ринках (і навпаки, ослаблення конкуренції на національному ринку приводить, як правило, до втрати конкурентних переваг). Портер аналізував чотири види конкурентних стратегій - на основі «чинників» (природних ресурсів, дешевої робочої сили тощо), інвестицій, інновацій і багатства (накопичених ресурсів), показавши, що економічного домінування досягають ті країни, які конкурують на основі інновацій [11,c.105].

Майкл Портер прийшов до висновку, що подолання природних труднощів (наприклад, викликаних несприятливими природними умовами) при правильній стратегії приводить до зростання конкурентних переваг. Тобто в процесі подолання труднощів виробляється технологія, за допомогою якої подібні проблеми можна долати і в інших країнах, де вони менш виражені.

Дуже багато часу та уваги Портер приділяє питанням, пов’язаним зі стратегією. Він вважає, що управлінцям, які займаються розробкою стратегічних планів компанії часто не вистачає простоти та ясності уявлень про те, що таке стратегія і в чому полягає її успішність. Майкл Портер - один із найвідоміших стратегів у світі - протягом кількох останніх років їздить світом задля того, щоб розповісти про це людям.

Головна і найбільша помилка, яку часто роблять стратеги - це боротьба з конкурентами в одній ніші. “Копіювання дій конкурентів - це провал із точки зору стратегії”. Саме тому ціль компанії - не стати найкращою у своїй галузі, не стати номером 1 чи 2. А стати унікальними - знайти таку пропозицію цінності, що конкурентів просто не залишиться.