Види ПР-агентств та основні напрямки їхньої роботи
3

1. Загальні визначення ПР-агентств

 

Словосполучення «Public relations» і його російський еквівалент на перший погляд не говорить ні про що. Більшість з нас має вельми віддалене уявлення про предмет даного виду професійної діяльності: завдяки вітчизняній пресі, на думку приходять терміни «чорний ПР», «дешевий ПР», загалом, щось погане і майже непристойне. Хоча весь цивілізований світ активно і достатньо давно використовує потенціал ПР-технологій, та і в нашій країні вони теж виникли зовсім не вчора.

На думку західних учених, в сучасному інформаційному суспільстві будь-яка організація вирішує дві задачі: вона повинна «бути хорошою» (т.е. соціально активною) і «бути видимою» (т.е. з’являтися в ЗМІ). Досягти цих цілей їй допомагає робота із створення системи зв’язків з громадськістю. По суті, ця галузь знання є наукою і мистецтвом спілкування (у широкому сенсі цього слова). Адже спілкування - це не тільки обмін інформацією, але і комплексна взаємодія активних суб’єктів суспільного життя.

Згідно прогнозам розвитку ринку праці найбільш перспективними напрямами професійній діяльності є інформаційні технології, маркетинг, реклама і PR (зв’язки з громадськістю). Через п’ять - десять років ринок праці випробовуватиме колосальну потребу у фахівцях цього профілю.

На думку керівників прес-служб українських компаній, найбільш вагомі позиції на вітчизняному ПР-ринку займають міжнародні агентства. Саме вони є провайдерами західної культури і високих стандартів в галузі. Ось, правда, вартість «зарубіжних» послуг в порівнянні з українськими конкурентами виглядає завищеною.

Не останню роль грає досвід роботи ПР-компанії на вітчизняному ринку. «Коли «правильна» західна теорія накладається на українські реалії - такий мікс дає відмінний результат.