Аналіз ресурсопотоків, результатів ресурсоспоживання та їх планування
3

ВСТУП

 

 

Актуальність теми полягає в тому, що сутність ресурсозбереження у ринкових умовах полягає насамперед у науковому обґрунтуванні цілей, стратегій, заходів і ресурсів, які мають забезпечити підприємству досягнення результатів. Це буде сприяти його безперервному функціонуванню та подальшому розвитку, а також раціональне використання наявних ресурсів підприємства. Управління ресурсозбереженням здатне вирішити задачу пов'язану з подоланням невизначеності шляхів і результатів ресурсозбереження. Система управління ресурсозбереженням складається з певного комплексу підсистем, які мають повністю охоплювати усі елементи та усі аспекти функціонування об'єкту ресурсозбереження.

Процес виробництва передбачає взаємодію як засобів виробництва, так і праці людей, тобто залучення і використання всіх видів економічних ресурсів.

Економічна теорія поділяє економічні ресурси на дві великі групи:

- матеріальні ресурси;

- людські.

Склад ресурсного потенціалу:

- матеріальні ресурси підприємства;

- нематеріальні ресурси;

- трудові ресурси підприємства;

- фінансові ресурси.

Фінансові ресурси дуже важливі як вихідний вид ресурсів для створення та діяльності підприємства, забезпечують процес виробництва, є неодмінною умовою безупинності процесу виробництва. В теперішній час, коли в країні та світі прогресує фінансова криза, маючи достатню наявність на підприємстві основних фондів та кадрів, підприємства лісового господарства не здатні працювати, тому що не мають необхідної суми готівкових грошових коштів (фінансових ресурсів).