Симптоми, причини та механізм формування локальної виробничо-технічної кризи
31

Висновки

 

 

 

Незважаючи на те що антикризове управління економікою спрямовано на подолання таких явищ, як банкрутство, безпосередньо у діяльності підприємства (на мікрорівні) важливе значення має також регулювання ситуації з неплатоспроможністю на державному макрорівні шляхом запровадження сучасних розвинених систем правового регулювання неплатоспроможності.

На сьогоднішній день в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення кількості фінансове неспроможних підприємств. Наслідком незадовільного фінансового стану більшості вітчизняних підприємств стало катастрофічне збільшення їхньої кредиторської та дебіторської заборгованості. Неплатоспроможність, у свою чергу, є підставою для оголошення підприємства банкрутом.

Одним із засобів подолання платіжної кризи та запобігання банкрутству підприємства є фінансова санація, що являє собою систему фінансово-економічних, виробничо-технічних, організаційно-правових та соціальних заходів, спрямованих на досягнення чи відновлення платоспроможності, ліквідності, прибутковості та конкурентоспроможності підприємства-боржника в довгостроковому періоді.

Практика проведення санації підприємств в Україні є досить суперечливою і дискусійною. Вона показує як недосконалість вітчизняного законодавства у сфері санації та банкрутства підприємств, так і відсутність фахівців, кваліфікованих у питаннях фінансового оздоровлення суб'єктів господарювання. В основному санація проводиться всупереч законам ринкової економіки та принципам проведення санації, які діють в розвинених країнах.