Поняття «витрати» та «вигоди» в проектному аналізі. Стан витрат та вигод в Україні, та на прикладі підприємства
9

- походження витрат (експлуатаційні, фінансові);

- ступінь покриття реальної вартості;

- можливість розподілу.

Практикою підтверджено необхідність розрахунку для підприємця не лише бухгалтерських витрат (явних), які утворюються під час сплати за ресурси зовнішньому постачальнику, але й неявних витрат, які виникають у разі використання фірмою власних ресурсів. Аналітик, що приймає рішення про доцільність реалізації проекту, має керуватися величиною економічних витрат, які містять як бухгалтерські, так і неявні витрати, що відображає вартість ресурсів, які використовуються у процесі виробництва і належать власнику бізнесу.

Концепція альтернативної вартості є центральною у проектному. Альтернативна вартість – це втрачена вигода від користування обмежених ресурсів для досягнення однієї мети замість іншого, найкращого з тих що лишилися, варіанта їх застосування. Тобто це вигода, від якої довелося відмовитися при обмеженості ресурсів, це ціна втраченої вигіднішої альтернативи.

 

2. Стан витрат та вигод в Україні

 

 

Стан витрат можна проілюструвати за допомогою наступних статистичних даних (див. таблицю 1).

Таблиця «витрати – випуск» дає розгорнуту характеристику процесів відтворення та взаємовідносин між галузями економіки. Вона є важливою складовою частиною системи національних рахунків (СНР), що пов’язано з можливостями її застосування для характеристики потоків товарів та послуг, аналізу структури національної економіки, наслідків зміни цін, вартісних пропозицій, прогнозування економічних процесів.

Таблиця 1