Операції форвард
29

Spot - спот-курс;

S.C.I.R. (second currency interest rate) та F.C.I.R. (first currency interest rate) - процентна ставка другої (котируваної) та першої (базової) валюти відповідно;

S.C.I.B. (second currency interest base) та F.S.R.B. (first currency interest base) для обчислення відсотків за другою та першою валютою відповідно;

Days - кількість днів до виконання термінової угоди.

Ця формула може бути використана для обчислення термінового курсу як для прямого, так і для зворотного (reciprocal rate) котирування. При обчисленні зворотного котирування перша і друга валюти міняються місцями.

 

 

2.2 Купівля-продаж іноземної валюти на умовах «форвард»

 

 

 

Торгівля іноземною валютою на території України юридичними особами - резидентами і нерезидентами здійснюється через уповноважені банки та інші фінансові установи, що одержали ліцензію НБУ на ці операції, виключно на міжбанківському валютному ринку.

Суб'єктами міжбанківського валютного ринку України є:

- Національний банк України;

- уповноважені банки;

- уповноважені фінансові установи, що отримали індивідуальні ліцензії НБУ.

Суб'єкти міжбанківського валютного ринку України мають право купувати іноземну валюту для власних потреб (як за готівкові, так і безготівкові кошти) та за дорученням клієнтів (резидентів і нерезидентів), з метою перерахування інвалюти за межі України чи в інших випадках, що не суперечать чинному законодавству [21,c.82].

Для купівлі іноземної валюти приймаються заявки клієнтів - юридичних осіб (резидентів і нерезидентів), фізичних осіб:

- для оплати імпортних контрактів;