Міжнародні фінансові операції: валютні операції
5

Розділ 1. Міжнародна валютно-фінансова система

 

1.1 Міжнародні фінанси як підсистема світового господарства

 

 

 

Міжнародні фінанси визначаються як сукупність відносин зі створення і використання грошових коштів (фондів), необхідних для здійснення зовнішньоекономічної діяльності міжнародних фірм і держав. Під грошовими коштами, коли йдеться про фінанси, розуміють не просто гроші, а гроші як капітал, тобто вартість, яка приносить додаткову вартість (прибуток).

Капітал - це рух, постійна зміна форм у кругообігу, який проходить три стадії: грошову, продуктивну, товарну. Фінанси - це грошовий капітал, потік грошових коштів, які обслуговують обіг капіталу. Якщо гроші є загальним еквівалентом, за допомогою якого насамперед вимірюються затрати праці, то фінанси - економічний інструмент.

Визначення міжнародних фінансів як сукупності грошових відносин, які складаються у ході (з приводу) економічних угод (торговельних, валютних, інвестиційних) між резидентами цієї країни і резидентами іноземних держав, не можна вважати вичерпним. Воно не відображає усіх істотних особливостей, які породжуються сукупністю умов за межами компаній (тобто зовнішнім середовищем міжнародного бізнесу), які на практиці впливають на їхню діяльність [25,c.184].

Ця специфіка полягає в тому, що дії у сфері міжнародних фінансів пов’язані з низкою часових та просторових чинників ринку (валютного, кредитного, інвестиційного, політичного), що спричинюються невизначеністю і коливанням обмінних курсів цінних паперів, відмінністю порівняльних темпів інфляції та рівнів відсоткових ставок у різних країнах, невизначеністю економічної політики тієї чи іншої країни. Невизначеність і підвищений ризик посилюються тим, що фірма, яка працює на міжнародному рівні, майже не впливає на ділову сферу, в якій їй доводиться діяти.