Аналіз сильних і слабих сторін підприємства
5

Розділ 1. Теоретичні основи оцінки сильних та слабких сторін підприємства

 

1.1 Поняття аналізу сильних та слабих сторін підприємства

 

 

 

 

Аналіз сильних і слабких сторін підприємства служить для оцінки володіння підприємством внутрішніми силами скористатися можливостями і внутрішніх слабкостей, які можуть ускладнювати майбутні проблеми, пов'язані із зовнішніми небезпеками. Метод, використовуваний для діагностики внутрішніх проблем, називається управлінським обстеженням. Він заснований на комплексному дослідженні різних функціональних зон організації і, в залежності від поставленої задачі, може бути методично простим і більш складним.

Для цілей стратегічного планування в обстеженні рекомендується включати п’ять функціональних зон: маркетинг, фінанси (бухоблік), виробництво, персонал, організаційна культура і імідж організації. [13,с.10]

1. Зона маркетингу.

При аналізі функції маркетингу виділяється сім елементів використання:

а) частка ринку і конкурентоспроможність. Частка ринку в% до його загальної ємності є одним з найважливіших показників, що характеризують успішність діяльності підприємства, тому що існує залежність між часткою ринку підприємства і його прибутковістю; в той же час це істотна мета більшості фірм, і керівництво постійно її контролює. Необов'язково контролювати ринок повністю або займати там переважна становище.

б) різноманітність і якість асортименту. Багато в чому визначає стійкість підприємства, але тут можливі різні підходи: одна фірма випускає обмежений асортимент і бачить свій головний успіх у забезпечення якості продукції, освоює 1-2 вироби на рік; інша фірма щорічно освоює десятки і сотні нових виробів. При встановленні короткострокових і довгострокових цілей обов'язково, щоб вище керівництво підприємства постійно контролювало і оцінювало асортимент виробів.