Характеристика середовища господарських підприємств України. Необхідність формування системи стратегічного моніторингу
7

Учасниками товариства можуть бути фізичні та юридичні особи з урахуванням обмежень, встановлених чинним законодавством України.

Корпоративний устрій господарського товариства виявляється також у наявності статутного фонду (капіталу) товариства, розділеного на частки учасників пропорційно зробленим ними внескам [16,c.35].

Основною метою діяльності господарського товариства є одержання прибутку. Господарські товариства належать до категорії комерційних юридичних осіб і є однією з організаційно-правових форм здійснення підприємницької діяльності. Статусом суб'єкта підприємницької діяльності наділене саме господарське товариство, а не його засновники (учасники).

У випадках, прямо передбачених чинним законодавством, у формі господарського товариства можуть створюватися неприбуткові (некомерційні) організації, що не є суб'єктами підприємницької діяльності (наприклад, біржа відповідно до Закону «Про цінні папери і фондову біржу» [4,c.8] та Закону «Про товарну біржу»[5,c.4], Національний депозитарій України відповідно до Закону « Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні») [6,c.11].

Господарське товариство може створюватись та існувати тільки в одній з передбачених законодавством форм, а саме у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, повного товариства та командитного товариства. Діюче законодавство України, закріплюючи існування п'яти видів господарських товариств, надає можливість засновникам товариства обрати найбільш придатну для їх майбутньої діяльності організаційно-правову форму.

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на певну кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний фонд, розділений на частки, розмір яких визначається